Политика за Колачиња

Ве молиме внимателно прочитајте ја нашата политика за колачиња која е дел од нашата политика на приватност.

Ажурирано 29-март-2021

ВОВЕД

Ви благодариме за одвоеното време и што ја читате нашата политика за колачиња која е основен дел од нашата политика на приватност.

Оваа политика за колачиња важи за сите веб страници кои се во сопственост на ЦЕНТУРИ. Со користењето на нашите сајтови се согласувате со нашита политика. Доколку не се согласувате ве молиме користете тн incognito сесија или напуштете ги нашите страници.

Воедно го задржуваме правото да ја дополниме оваа Политика за Колачиња во кое било време, во зависност од приликите и потребите. Сите ревизии или дополнувања на на постоечките колачиња ќе бидат објавени овде во најкраток можен рок.

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Колачињата (Cookies) се мали датотеки кои привремено се складираат на вашиот диск, овозможувајќи и на нашата интернет страна да го препознае вашиот компјутер следниот пат кога ќе ја посетите интернет страната на Центури. Центури ги употребува Cookies исклучиво за да собере информации кои и се потребни на нашата интернет продавница.

Без нив, нашите услуги поврзани со веб-страницата, корисничкото и функционалното анализирање, како и системите за рекламирање не би можеле да функционираат. Доколку продолжите со користењето на нашата веб-страница, вие се согласувате со условите на користењето на колачињата.

NAMA.mk користи сопствени колачиња (“first party cookies”) неопходни за основно функционирање на сајтот, и надворешни колачиња (“third party cookies”) потребни за аналитика и маркетинг.

Со цел да го добиете најдоброто можно корисничко искуство, сајтот функционира идеално кога колачињата се дозволени во вашиот пребарувач. Благодарение на колачињата може да ве препознаеме кога и повратно сурфате на нашите страници, и овозможуваат вашата посета да биде побрза и персонализирана. Дополнителни информации ќе бидат снимени само со ваша дозвола, на пример со внесување на податоци за правење нарачка.

Воедно ве информираме дека колачињата не се:
Наменети за шпионажа на корисници
Малициозни кодови или вируси
Поврзани со несакани пораки
Способни да ги следат командите на вашата тастатура
Не може да ги крадат вашите податоци и лозинки

ВИДОВИ НА КОЛАЧИЊА

На нашите страници ние користиме различни колачињa со различни намени, кои генерално може да се класифицираат во 3 групи:

-Основни Колачиња (неопходни за основно функционирање на сајтот)
-Аналитички Колачиња (неопходни за водење статистика и анализа на посетителите)
-Маркетинг Колачиња (Неопходни за таргетирано рекламирање)

КОЛАЧИЊА И РОК НА ВАЖНОСТ

Нама ги користи следните колачиња:

ИМЕ РОК ВИД ПРОВАЈДЕР ОПИС
woocommerce_cart_hash сесија Основен AUTOMATIC/WOOCOMMERCE Овозможува додавање и помнење на производи во кошничката.
woocommerce_items_in_cart сесија Основен AUTOMATIC/WOOCOMMERCE Овозможува функционално ракување со производите во кошничката
wp_woocommerce_session_ 2 дена Основен AUTOMATIC/WOOCOMMERCE Содржи уникатен код за секој посетител за лесно продолжување со правење нарачка доколку не сте ја финализирале во претходната сесија.
woocommerce_recently_viewed сесија Основен AUTOMATIC/WOOCOMMERCE Овозможува прикажување релевантни производи
store_notice[notice id] сесија Основен AUTOMATIC/WOOCOMMERCE Се користи периодично кога имаме генерална нотификација за да запомни дека сте кликнале dismiss
wordpress_[hash] сесија Основен AUTOMATIC/WORDPRESS Ова е тајно колаче кое се користи само за посетители кои имаат профил и се логирани. не може да се види на фронт енд. Ги помни корисничките детали со уникатен код (hash) без да ја прикаже лозинката или корисничкото име.
wordpress_logged_in_[hash] сесија Основен AUTOMATIC/WORDPRESS Се користи само за логирани корисници кои имаат профил, и овозможува пристап до вашиот профил.
wordpress_test сесија Основен AUTOMATIC/WORDPRESS Ова колаче проверува дали вашиот пребарувач има овозможено колачиња или не.
persouid сесија Основен PERSO Овозможува прикажување на сродни производи, сублимирајќи аналитика за видените производи од сите посетители.
gws_unid сесија Основен GUAVEN LABS Генерира индивидуален ИД за секој корисник за модулот за пребарување
guaven_woos_ [function] 1 ден Основен GUAVEN LABS Потребен за модулот за пребарување.
tk_or 5 години Аналитика AUTOMATIC/JETPACK Служи за аналитика на референтните страници од кои корисникот има дојдено на нашиот сајт.
tk_r3d 3 дена Аналитика AUTOMATIC/JETPACK За внатрешна аналитика и подобрување на перформансите на сајтот.
tk_lr 1 година Аналитика AUTOMATIC/JETPACK Служи за аналитика на референтните страници од кои корисникот има дојдено на нашиот сајт.
tk_ai 5 години Аналитика AUTOMATIC/WORDPRESS Колаче за аналитика и подобрување на WordPress платформата.
tk_qs 30 минути Аналитика AUTOMATIC/WORDPRESS Колаче за аналитика и подобрување на WordPress платформата.
_ga 2 години Аналитика GOOGLE Се користи од Google Analytics служи за прибирање статискички информации на сајтот како број на посети, број на прегледи на страници, итн..
_gid 1 ден Аналитика GOOGLE Се користи од Google Analytics служи за анализа како корисниците го користат сајтот, вклучително и статистички информации како број на посети, прегледи и слично.
_fbp 3 месеци Маркетинг FACEBOOK Ова колаче служи за Рекламирање на Фејсбук или дигитални платформи партнери на фејсбук, откога ќе го посетите нашиот сајт
fr 3 месеци Маркетинг FACEBOOK Колаче кои служи за прикажување релевантни реклами на сите фејсбук корисници. Колачето исто така го прати сурфањето на корисниците преку сите сајтови кои имаат инсталирано фејсбук пиксел.

 

ПИКСЕЛ (PIXEL)

Пикселот е аналитичка алатка која овозможува мерење на ефективноста на рекламите.

Пикселот е датотека која се инсталира на сајтот. Собира податоци преку колачиња кои помагаат за оптимизација на реклами, градење на релевантна публика за прикажување реклами, и ремаркетинг кон корисниците кои веќе имаат изврешно одредена интеракција со содржините на сајтот.

НАМА користи Facebook Pixel кој го користиме за оптимизација на нашите реклами на фејсбук.

УПРАВУВАЊЕ СО КОЛАЧИЊАТА

Со колачињата може да управувате на повеќе начини.

 1. Сурфање со инкогнито или приватни сесии.
  Сите модерни интернет пребарувачи имаат опција за incognito private browsing, треба само да кликнете со десен клик на табот на вашиот пребарувач и да изберете new incognito window или new private window.
 2. Менаџирање на колачињата во сетинзите на вашиот пребарувач, следат линкови со детални упатства:
  Edge
  Chrome
  Firefox
  Safari
  Opera
  Brave
  Internet Explorer
 3. Користете TOR пребарувач
  Тор пребарувачот е специјален интернет пребарувач кој служи за анонимно сурфање преку прокси сервери и со оневозможени колачиња и скрипти, предноста е што е потполно анонимен, но главната маана му е што многу сајтови нема да бидат функционални, повеќе информации за тор пребарувачот може да видите овде.

 

Ве молиме задолжително прочитајте ги и нашите:

Политика за Приватност и Права и Услови за Користење

Pin It on Pinterest